Cranio Sacraal

Cranio Sacraal therapie is een holistische behandelmethode die voortkomt uit de osteopathie. De Amerikaanse osteopaat W.G. Sutherland ontdekte het grote belang van het cranio-sacrale systeem in het menselijk lichaam. Hij is dan ook verantwoordelijk voor de meeste technieken, zoals die tegenwoordig gebruikt worden. Rond 1940 startte  onderwijs in de methode. Maar pas na 1985 vond er een explosieve groei plaats dankzij het werk van Dr. J. Upledger.

Door opvallende resultaten en nieuwe technieken heeft cranio zich ontwikkeld tot een zelfstandige therapie. De laatste jaren wordt, met name in Amerika, wetenschappelijk onderzoek verricht om de erkenning van deze therapie binnen de gezondheidszorg te ondersteunen.Deze holistische behandelwijze is geschikt voor zowel zieke als gezonde mensen en dieren. Niet alleen wordt het oorspronkelijke natuurlijke evenwicht hersteld en versterkt, maar ook het zelfgenezende vermogen van het lichaam wordt optimaal actief. Het immuunsysteem wordt weer helemaal alert. Met cranio maken we gebruik van de enorme intelligentie van het lichaam, die veel verder gaat dan de intelligentie (IQ) van ons denken.

De hersenen van mens en paard zijn opvallend gelijk in hun anatomie. Door de andere vorm van het hoofd zijn de hersenen van de mens naar verhouding aanmerkelijk groter dan die van paarden.In het lichaam zijn verschillende pompen actief. Zo zorgt het hart ervoor dat er bloed door de aderen stroomt. De longen doen dat met de zuurstof en de hersenen pompen het hersenvocht vanaf het hoofd (cranium) via de wervelkolom naar het heiligbeen (sacrum). Dit zogenaamde cranio sacrale ritme golft door het hele lichaam en beweegt alles mee, van fascia (bindweefsel) om de organen heen tot en met de pezen, botten, spieren en hersenbeenderen waarvan nog vaak onterecht wordt aangenomen dat ze één massief geheel zijn.

Door de pompbeweging van het cranio sacrale systeem krijgen de cellen continu ’vers vocht’ toegediend. Na gebruik van dit vocht, waarin zich inmiddels afvalstoffen hebben opgehoopt, wordt het opgenomen in de bloedbaan. Wordt het ritme door een lichamelijke of emotionele “blessure” in zijn functie belemmerd of verstoord dan belemmert dit de doorstroming in het lichaam en dat heeft een negatief effect op de gezondheid. De behandelaar legt de handen zeer zacht en losjes op het lichaam en laat ze in het cranio sacrale ritme mee bewegen. Daar waar de handen voelen dat het ritme verstoord is zit vaak een opeenhoping van afvalstoffen. Je kunt dit zelf onder andere voelen als warmte of als je erover heen gaat met je handen als een stroeve stroperige massa. Het kan ook harder aanvoelen als andere delen van het lichaam.

De behandelaar houdt de handen op die plek en zal kijken of deze de doorstroming weer op gangkan krijgen op die plek.Ook degene die behandeld wordt kan dit voelen. Zo kan een paard hier op reageren door zijn hoofd te laten hangen of te gaan likken, kauwen of te gaan briesen. Het kan ook zijn dat hij eerst even onrustig wordt waarna hij het kan verwerken en

cranio sacraal

daarna weer gaat likken, kauwen enz…Soms vallen ze zelfs bijna in slaap of gaan ze staan kwijlen wat het gevolg is van de diepe ontspanning die ze voelen.Gedurende de behandeling kan het zijn dat het cranio sacrale systeem stil komt te liggen. Dat wordt ook wel het stillpoint genoemd. Bij de mens is het zo dat die daarbij in een soort diepe slaap terecht komt waar een heleboel dingen zich kunnen herstellen en kunnen helen. Processen spelen zich dan af diep binnenin het lichaam.
Zowel behandelaar als paard ervaren dit stillpoint als een moment van tijdloze heilzame rust. Je bent ver weg maar er toch bij.

Het tarief is Euro 60,- (45-60 minuten). Hierna is het tarief Euro 15,00 per extra half uur. Dit tarief is exclusief voorgeschreven middelen.  U betaalt contant, ontvangt een betaalverzoek via Whatsapp of u maakt het per bank over.