Hoofdpijn en migraine


Hoofdpijn en migraine

Hoofdpijn en migraine is een veelvoorkomende klacht. Als ik een cliënt vraag waar die hoofdpijn zit, dan krijg ik vaak een verbaasde blik. Laat dit nu één van de belangrijkste verschillen tussen de Westerse en de Chinese geneeswijzen zijn.

hoofdpijn en migraine

hoofdpijn en migraine

In de reguliere geneeskunde worden deze klachten meestal gezien als gevolg van verhoogde spierspanningen in nek en hoofd of van abnormale verwijding van de bloedvaten in het hoofd. Oorzaken als tumoren, hypertensie, auto-immuunziekten zullen worden uitgesloten, om in de meeste gevallen tot een diagnose als spanningshoofdpijn of migraine zonder bekende oorzaak te komen. Hierna volgt een behandeling met pijnstillers of antimigraine middelen volgt. Vaak zonder afdoende of blijvend resultaat. De Westerse therapeut behandelt het gevolg (hoofdpijn), terwijl de Chinese therapeut de oorzaak achterhaalt en behandelt.

Chinese Geneeskunde

Hoofdpijn kan verschillende oorzaken hebben die verschillende soorten hoofdpijn geven. In grote lijnen zijn er in de Chinese Geneeskunde 3 oorzaken voor hoofdpijn:

1.Ziekmakende factoren van buitenaf (=extern):

– tocht, koude, hitte, airconditioning, bacterie-virus, griepverschijnselen

2.Verstoringen in de functie van organen en hun energiebanen ( =intern)
door levensstijl, emoties, gebruik medicijnen, stress, erfelijkheid etc.

3. Ongevallen / traumata:
– auto-ongeval/whiplash, klap / val op hoofd

Overige klachten

Vaak gaan hoofdpijn klachten gepaard met overige klachten, zoals bijvoorbeeld:
• maag/darmklachten, gevoeligheden voor bepaalde voedingsstoffen,
• slaapproblemen,
• vermoeidheid,
• hormonale problemen,
• spanningsklachten of stress gevoeligheid,
• problemen in de wervelkolom en een verhoogde spierspanning.

Op zoek naar de oorzaak

Voor mij als therapeut is het een taak om uit te zoeken wat de oorzaak is, intern, extern of hoofdpijn van een trauma. Daarnaast is het bijvoorbeeld ook van belang wat voor een soort pijn het is, stekend of een doffe pijn. Voelt het alsof er een band om het hoofd zit. Deze signalen zijn voor mij erg belangrijk. Ook de plaats van de pijn is een indicatie. Zo geeft pijn bovenop het hoofd aan dat waarschijnlijk de Lever meridiaan erbij betrokken is, net als bij pijn achter de ogen. Pijn aan de zijkanten van het hoofd of aan de slapen heeft een relatie met de Galblaas meridiaan. Het voorhoofd is gekoppeld aan de Maag & Dikke darm meridiaan en de achterkant van het hoofd en het hele hoofd zijn gekoppeld aan de Nier & Blaas meridiaan. Het kan dus zijn dat ik drie mensen behandel voor hoofdpijn en dat ik ze alle drie op een andere manier behandel. Ze krijgen ook alle drie andere adviezen mee naar huis.
 
*Meridianen zijn kanalen die over en door het hele lichaam lopen, waar levensenergie (Qi) door stroomt. Als er een probleem ontstaat in één van deze meridianen kunnen er klachten optreden.

 

Interne verstoringen

De lever, de nier en de milt zijn de organen die het meeste invloed hebben op de energiestroom naar het hoofd en de hersenen. Een verstoring in de functie van deze organen kan al snel tot hoofdpijn leiden. De meest voorkomende verstoring is die van de lever. Dit orgaan is nagenoeg bij iedere migraine betrokken. De behandeling richt zich op het oplossen van de interne verstoringen van deze organen, maar ook op emotionele en psychische blokkades die een verstoring op betreffende organen kunnen geven.

Emoties

Elk orgaan is gekoppeld aan een eigen emotie. Extreme emoties verstoren de orgaan-functies. Voor de nier is dit angst, voor de milt is dit piekeren en tobben. De lever is in de Chinese geneeskunde verbonden met de emoties frustratie, irritatie, boosheid en in het algemeen emotionele stress. Het niet uiten van deze emoties verstoort ook het functioneren van de lever. De energie van de lever raakt gestuwd, er ontstaat een combinatie van leverwind en hitte die naar het hoofd stijgt. Dit leidt tot hoofdpijn en migraine.

Voeding & lifestijl

Goede en gezonde voeding is in het bestrijden van hoofdpijn/migraine erg belangrijk. De voedings intoleranties bij migraine bestaan in 90% van de gevallen uit een intolerantie voor suiker, koffie en cacao. Ook voldoende beweging stimuleert een goede lever energie en een goed eetpatroon een goed functioneren van de milt. Bij iedere cliënt past een op maat advies over eten en levensstijl die in de behandeling wordt geadviseerd.

Effect behandeling

U mag verwachten dat er na vier tot maximaal zes behandelingen een duidelijk merkbare verbetering in uw klachtenbeeld is opgetreden. Vaak is dit al eerder. Hoe lang de totale behandeling duurt is afhankelijk van de ernst en aard van uw klachten en van uw algehele gezondheidssituatie. De behandeling kan ook ondersteund worden met kruiden, homeopathische of energetische middelen.

Wetenschap

De effectiviteit van acupunctuur bij de behandeling van hoofdpijn en migraine werd aangetoond in een aantal wetenschappelijke studies. Zo werd aangetoond dat acupunctuur bij de behandeling van spanningshoofdpijn effectief is en dat acupunctuur daarnaast ook kostenbesparend werkt. Ook werd aangetoond dat met acupunctuur migraine aanvallen voorkomen worden, maar kan met acupunctuur ook een acute migraine aanval verminderd worden.

Wetenschappelijke studies en reviews:

http://www.bmj.com/content/328/7442/744
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19160193
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19160338
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21533705