Hooikoorts

Hooikoorts

Het seizoen is in volle gang. Veel mensen houden alvast ramen en deuren goed dicht, want als de pollen en zaden in de lucht zitten, begint het niezen, de rode ogen, de benauwdheid, enz. Er lijkt weinig aan te doen.

Volgens de TCM is hooikoorts, en trouwens elke allergie, altijd een energietekort van de longen. Bij het metaalelement horen longen, huid en dikke darm; vaak zie je dan ook huidklachten en darmverstoringen erbij. Afhankelijk van de disbalans kunnen de klachten variëren.

Maar welke klachten er ook zijn, het heeft weinig zin om de “mag-niet”-cultuur toe te passen en alles te blijven vermijden waar je niet tegen kunt. Op de duur wordt dit wel een erg lange waslijst.
In de TCM probeert men juist om zodanig te werken, dat het lichaam er wel weer tegen kan; dus de longen en de longenergie versterken en de huid van binnenuit beter te maken. Het is opvallend hoeveel mensen er ooit eczeem hadden, hiervoor met hormoonzalf behandeld zijn en daarna hooikoorts kregen. Dit betekent dat de kwaal van buiten (de huid) naar binnen (het orgaan) geduwd is; dit is dus veel erger.
Inhalers, de z.g pufjes, zorgen dat de longen oppervlakkig van meer zuurstof worden voorzien, maar de onderste laag sterft langzaam af en na jaren pufjes is de longinhoud veel kleiner ! Uiteindelijk worden steeds sterkere medicijnen voorgeschreven en wordt de schade steeds groter.
Het blijkt dat door Shiatsu in combinatie met Chinese kruiden bijna alle gevallen sterke tot algehele verbetering wordt bereikt. Eventueel een combinatie met Chinese oefeningen is hier perfect; men kan zelf thuis het nodige doen met b.v. ademhalingsoefeningen en men gaat zich steeds beter voelen.
Eigenlijk zou men met behandelingen tegen hooikoorts al in december moeten beginnen, om alvast energie op te bouwen, maar als dat niet meer gaat, begin dan zo snel mogelijk en wacht niet tot het zover is. Aan acute aanvallen kan veel worden gedaan met shiatsu of acupunctuur, maar de energieopbouw moet via kruiden en voeding gaan.