onvruchtbaarheid


Zwanger worden gaat helaas niet bij iedereen vanzelf. De onzekerheid en frustratie die dit met zich meebrengt komt tevens het spontaan zwanger worden niet ten goede. “wees er niet teveel mee bezig” wordt er dan gezegd, maar de biologische klok tikt door dus is niet zo 10218224_leenvoudig. Vaak kom je met vruchtbaarheidsproblemen in de medische molen terecht, maar gelukkig er zijn meer mogelijkheden. Inmiddels hebben meerdere studies aangetoond dat Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) een positief effect heeft op de vruchtbaarheid/IVF/ICSI/ECD-traject.

 

De TCG heeft in de loop van 2000 jaar een enorme expertise opgebouwd, tevens in de preventie van miskramen.Maar ook tijdens en na de zwangerschap kan Shiatsu en Acupunctuur worden ingezet als waardevolle therapie. Hieronder wordt e.e.a. uiteengezet wat deze therapieën kunnen bijdragen.

 

Infertiliteit bij vrouw en man

De oorzaken van infertiliteit zijn zeer uiteenlopend, en daarom is er vanuit TCG-standpunt geen ‘standaard-fertiliteits-behandeling’, elke kinderwens-patiënt vraagt namelijk om een nauwkeurige TCG-diagnose- en behandeling. De Westerse vruchtbaarheidsbehandelingen richten zich merendeels op de hormoonproduktie en de voortplantingsorganen, terwijl de TCG naar het hele systeem van fysieke, emotionele en spirituele aspecten kijkt die een rol spelen bij zwanger worden.

Zo is een goede doorstroom van energie van groot belang, omdat alle organen van voldoende voeding voorzien moeten worden. Bij vruchtbaarheidsproblemen zien we vaak dat er ergens een stagnatie van energie is, of juist een tekort. Deze disbalans kan zich uiten als ‘onvruchtbaarheid’. Uitgangspunt in de TCG is dat je eerst moet zorgen voor een goede voedingsbodem, alvorens er een sterk plantje kan groeien. Infertiliteit als gevolg van ‘Koude in de buik’ is een veelvoorkomend probleem, in een koude buik kan een vrucht zich niet nestelen.

menandwomenequal_forweb

Daarnaast zien we vaak dat de nierenergie versterkt dient te worden. De nier energie is in de TCG o.a. verantwoordelijk voor voortplanting en groei. Er dient tevens voldoende Yang energie doorstroming te zijn in de baarmoeder en er dient voldoende bloed te zijn. Door het versterken van de Nierenergie, en het verbeteren van de bloedtoevoer en energie naar de voortplantingsorganen, kan Shiatsu/Acupunctuur en eventueel kruiden de juiste voedingsbodem scheppen voor een mogelijke zwangerschap. De eicelkwaliteit- en kwantiteit wordt verhoogt zodat het baarmoederslijmvlies optimaal receptief is voor bevruchting en innesteling. Door deze energie te versterken wordt de productie van Progesteron verhoogt en daarmee de hormoonhuishouding gereguleerd. Overigens is dezelfde nierenergie bij de man tevens verantwoordelijk voor de voortplantingsorganen en zaadcellen.

 

Er ontstaat een betere en sterkere balans in het lichaam waardoor er meer kans is om zwanger te worden. Aangezien nierenergie verbeteren waarom-zijn-sommige-navels-diep-en-hebben-andere-een-bobbel-5014tijd kost, is het belangrijk dat u bij een IVF/ICSI traject minimaal 3 maanden voor u die ingaat, start met behandeling.

Het zwanger willen worden of behandelingen in het ziekenhuis brengen soms veel stress met zich mee. Shiatsu/Acupunctuur kan veel rust brengen in deze periode. De meeste mensen ervaren Shiatsu/Acupunctuur als zeer rustgevend, bovendien kunnen wij ook ongewenste bijwerkingen verminderen zo niet wegnemen, zoals bv vermoeidheid, opvliegers, hoofdpijn, etc.

 

Shiatsu en Acupunctuur tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is een Shiatsu/Acupunctuur behandeling tevens een waardevolle therapie. Wanneer er zwangerschap ongemakken zijn zoals ochtend misselijkheid, hoofdpijn of stress kan de therapeut hierop behandelen. Maar tevens wordt met de therapie het lichaam soepel en los gehouden om zich voor te bereiden om de aanstaande bevalling. Bandenpijn en een zeurderige onderrug zijn bij de therapeut in goede handen en kan een aangename verlichting zijn tijdens de zwangerschap. Door de gerichte therapie wordt tevens de heupen en het bekken voorbereid op de komende bevalling. Ligt het kindje gedraaid ? Dan kunnen wij met een acupunctuurpunt te behandelen het lichaam aansporen het kindje te laten draaien. De TCG ondersteunt tevens de groei van de foetus.

 

zwanger-massage-1024x682

Nazorg zwangerschap

Uw bevalling is achter de rug, helemaal happy en leeft op een roze wolk. Uw lichaam heeft een behoorlijke jas uitgedaan door de zwangerschap en bevalling. Een bevalling kost levenskracht (nierenergie). Het is daarom aan te raden om na de bevalling met Shiatsu/Acupunctuur therapie uw nierenergie (reserves) weer aan te vullen zodat u snel weer “lekker in uw vel zit” met voldoende reserves voor de toekomst of een nieuwe zwangerschap !

 

Baby massage

Er kan niet vroeg genoeg begonnen worden met Shiatsu massage. Het laat de energie van uw baby stromen en werkt heerlijk ontspannend. Het bevorderd de groei en ontwikkeling van uw kindje. Bij typische problemen zoals problemen met de spijsvertering of veel huilen kan de therapeut gericht hiervoor behandelen.

baby